Skansenbesöket

Igår blev vi 18 medlemmar som besökte Baltic Sea Science Center på Skansen.
Vi fick se matning av bl a öring och torsk, och följde sedan med på en guidad vandring runt de olika akvarierna.
Bl a lärde vi oss att det går åt mycket energi för fiskarna i Östersjön att klara livhanken i den låga salthalten. De är utvecklade för att leva i antingen sött ELLER salt vatten, vilket gör att för att hålla rätt saltbalans måste de pumpa mer vatten igenom kroppens celler än om de bara levde i den ena eller andra miljön. Det får till följd att det blir mindre energi kvar för tillväxt, så därför blir t ex sillen mindre i Östersjön än i Västerhavet.

Utomskärsakvariet med strömmingsakvariet i bakgrunden

På lördag tar vi en titt på Erstavikbäcken och de biotopåtgärder som gjorts där de senaste åren. Oliver Karlöf, fiskbiolog på Stockholm Stad, guidar. Förhoppningsvis kommer vi se havsöringar som har gått upp i bäcken för lek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *