Rödingresan 27-28/4

Vi åkte från Stockholm på lördagsmorgonen, och Fredrik som åkte i egen bil var så fiskesugen att han ringde upp för att prata lite om förutsättningarna. Vädret var inte det bästa för en flugfiskare, vind från nordost med kraftiga vindbyar. Vi kände oss ändå optimistiska!

Väl framme vid boendet, liggandes intill ett vattendrag som säkert håller en och annan rejäl strömgädda, packade vi upp och tog på oss uniformerna. Stugorna var måttligt charmiga men gjorde i alla fall jobbet.

När vi kom fram till sjön var det redan ett par fiskare ute i sina flytringar, och med spöböj dessutom. Det blev bråttom att pumpa upp våra flytetyg, få på oss grodfötterna och paddla ut på sjön! Det dröjde inte länge innan det första hugget kom, och det var stenhårt! Den fisken ville däremot inte vara med och lossnade efter en liten stund, och visst fasen var det en öring som rullade retsamt i ytan…

Vi begav oss ut på den djupare delen av sjön där det också var sporadiska vak. Efter några kast högg det igen, och efter några minuter kunde resans första röding håvas! Vackert färgad och vägde prick ett kilo. Nu var vi igång!

Fisket rullade på och fler rödingar fick syna våra håvnät. Som vanligt infann sig så småningom en döperiod och det fick det bli en kort fikapaus. I mossan längs sjökanten fylldes energin på med kaffe och en chokladbit. Nu kändes det hett igen!

Fokus hamnade på ett område lite närmre land där det vakat flera gånger under dagen. Kastet landade 10 meter från land. Mitt i en paus när flugan höll på att sjunka kom hugget, och fisken drog rätt ut i sjön. Den bogserade med sig flytringen ut på mitten och dök rakt ned under flytringen. Efter en lång kamp med att pressa upp rödingen från djupet kunde den håvas. Dagens största som vägde 2.5 kg! Lycka!

Kvällen kom och Anders lyckades kroka en på torrfluga som tyvärr lossnade och det fick bli kvällens avrundning. Vi åkte tillbaka till stugorna, åt middag och ställde alarm.

När vi vaknade på söndagen var det kyligare ute, och vinden hade inte gett sig. Efter frukost och ombyte till fiskeuniformen var vi snart på plats igen vid sjön.

Första hugget kom lika snabbt som oväntat. Det kändes direkt att det var en större fisk. Den drog ut hela fluglinan och ett 30-tal meter backing i första rusningen, typiskt storröding… Den stångades på djupet med kraftiga huvudrörelser, men lät sig till sist glida in i håven. En riktig best till röding! Det var en hane på 3.5 kg med vassa tänder och ordentlig krok på underkäken.

Under dagen landades många fler rödingar, och innan vi packade ihop och begav oss hemåt hade vi alla fått känna på sjöns invånare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *