Klubben har tillgång till kräftfiske i den del av Järlasjön som vi arrenderar, och i Källtorpsjön.
Fisket i Källtorpssjön äger rum vissa kvällar i augusti och september där funktionärer finns på plats. Funktionärerna tillhandahåller kräfthåvar och utläggarstänger, samt bete om man har beställt det. De ger tips om bra fiskeplatser och hur man ska gå tillväga om man är nybörjare. De går också runt bland de fiskande och hjälper till på plats.
Till Järlasjön säljs fiskekort till en fiskande per kväll under perioden 7 augusti till 13 september. Vid det fisket har man med sig egen utrustning, alternativt hämtar man håvar och utläggarstång vid klubbhuset vid Tenntorp eftersom det inte finns några funktionärer på plats.
Fiskekortet kostar 300 kr, och köps på iFiske.se. Betesfisk kan beställas av Mårten till en kostnad om 60 kr. Skicka ett mejl till marten.wall@esfk.se.
Regler:
- Sammanlagt får högst 10 redskap användas. Burar är tillåtna, dock max 5 st.
- Redskapen vittjas mellan kl 18-23, vid fiske i Källtorpssjön ska lånade redskap återlämnas senast 23.30 till funktionärerna som också räknar in kräftorna.
- Max 50 st kräftor får behållas. När man fått 50 st godkända kräftor kan man naturligtvis avbryta fisket innan kl 23.
- Minimimått: 10 cm mellan huvud och stjärt.
Kräftfisketips:
All typ av död fisk funkar som bete i både bur och kräfthåv.
Fiskar man med burar behöver man inte vittja förrän man ska gå hem, eventuellt någon gång innan för att kolla så att buren inte är helt tom, för då ligger den nog inte så bra till. Håvar bör man vittja med 10 till 15 minuters mellanrum. Är en håv helt tom efter 3-4 lyft bör den placeras på ett annat ställe. Ofta räcker det med någon meter eller så. Ger inte heller det något får man hitta en helt annan plats för den håven. Tömma håven gör man enklast genom att vända den uppochner över en hink eller motsvarande.
Saker att ta med sig: Pannlampa med reservbatterier, matsäck, dricka, bra skor eller stövlar, kläder efter väderlek, kniv att skära bete med, hinkar eller dylikt att förvara kräftorna i – en för godkända kräftor och en för småkräftor.
Om man inte vill koka sina kräftor mitt i natten går det bra att ha dem i balja eller badkaret över natten och koka dem någon gång nästa dag. Spola kallt vatten över dem innan du lägger dig och sen när du har stigit upp. Upprepa om du kokar på eftermiddan/kvällen. Låt inte något vatten stå kvar i karet! Kräftorna andas då upp syret i vattnet och dör sedan.
Senaste inläggen om sektionen
- Årets kräftfiskeNu är det dags att boka kräftfiske i Järlasjön (se nedan för Källtorpssjön). Där fiskar vi valfri kväll under perioden 5/8 t o m 30/9. Ett sällskap per kväll tilllåts, så du har hela sträckan för dig (och ditt sällskap) själv. Det går utmärkt att köpa flera fiskekort per kväll om du och ditt sällskap vill använda fler ...
- Kräftfisket för barnfamiljerPå fredagskvällen fick barnen prova på att fiska kräftor i Järlasjön. 12 barn och lika många föräldrar kom för att lära sig hur kräftfiske går till.Allt som allt fångades det 18 kräftor under de ca 2 timmarna som vi höll på. Några av barnen vågade sig även på att hålla i kräftorna.Vi tände en brasa ...
- Familjefisket efter kräftorIgår kväll fiskade 10 barnfamiljer kräftor vid Hellasgården. Kräftorna verkade dock inte vara så hungriga denna kväll, och kröp inte gärna upp på sänkhåvarna för att mumsa på de färska betena. De flesta fick i alla fall upp 4-5 kräftor (topp ca 10 st), så att barnen fick se hur det går till, och hur ...
- Kräftfiske på TVI morse var Lasse Hansson från kräftutskottet med på Morgonstudion på SVT och berättade om kräftfiske. Klicka på länken nedan för att se inslaget! https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/okat-intresse-for-kraftfiske-under-pandemin